100% Dolcetto pochází z vinic v okolí vesnice La Morra starých 20 až 40 let. Vinohrad se nachází na vápenito - písčitém podloží se severní až severovýchodní expozicí. Dolcetto je jednou z hlavních typických autochtonních odrůd regionu Piemonte. O vinohrad je pečováno dle biodynamických zásad.
Detailní popis produktu
Vinařství
Elio Altare patří k naprosté špičce mezi vinařstvími v oblasti Piemonte. V biodynamickém režimu obhospodařují 10 hektarů vinic, z kterých produkují skvělá vína Barolo, Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Právě ikonická Barola jsou tím, co vinařství proslavilo po celém světě. Elio Altare k ním přistoupil svým jedinečným a precizním moderním stylem, zráním v sudech typu barrique a vysokou redukcí hroznů. Právem je označován za průkopníka tohoto stylu v dané apelaci.
O víně a terroir
100% Dolcetto pochází z vinic v okolí vesnice La Morra starých 20 až 40 let. Vinohrad se nachází na vápenito - písčitém podloží se severní až severovýchodní expozicí. Dolcetto je jednou z hlavních typických autochtonních odrůd regionu Piemonte. O vinohrad je pečováno dle biodynamických zásad.
Odrůda: Dolcetto
Zrání: 10 měsíců v nerezových tancích
Původ: Itálie, Piemonte, Dolcetto d'Alba DOC
Ročník
2016 byl komplikovaný ročník se spoustou srážek a chladem, který dal vzniknout pevným a strukturovaným vínům, jež potřebují čas.
Co si uvařit?
kohout na víně
Co k vínu zakousnout?
Prosciutto di San Danielle
Popis sommeliera
Vůně: kouř, dřevo, višeň, ostružina, fialka
Chuť: višeň, ostružina, borůvka, pepř, kouř
Ovocný profil: zralé
Hodnocení sommeliera
Body: 88